сряда, 5 октомври 2011 г.

ТРОЯН – ГРАД НА МАЙСТОРИ, НА ЗАНАЯТИ И…НА ХУДОЖНИЦИ

НАЧАЛОТО
         6 юни 1991 година
Денят, в който се осъществява една дългогодишна мечта на поколения троянски художници. В залата на Община Троян се учредява Дружество на троянските художници – самостоятелна юридическа организация с идеална цел. Учредителите приемат Устав на новото дружество. Избрано е и първото ръководство – председател Христо Йонков, зам.-председател Александър Димчев, секретар Дочо Терзиев и членове Енчо Ганковски, Йорданка Петрова и Янко Индерлийски. Председател на контролно-ревизионната комисия е Христо Радев.

         Само след няколко месеца по решение на Общински съвет – Троян на Дружеството е предоставена за стопанисване и галерийна дейност сградата на ул. „Ангел Кънчев” 6. След реставрация отваря врати  Художествена галерия „Серякова къща” – една безспорна необходимост за културния живот в Троян.
         Превръщането на занемарената сграда – паметник на културата, в дом на изкуството става възможно благодарение на усилията на тогавашния кмет Марко Табаков – също художник, и с помощта на фирмите „Лесопласт”, ХФЗ, „Трояна” и „Машстрой”.
Художествената галерия разполага с 5 изложбени зали. В сградата се намира и клуб за приятелите на изкуството и културните дейци в града.

         На 4 октомври 1991 г. се открива първата изложба в галерията. Представят се 36 автори с 97 творби – живопис, графика и скулптура. Изложбата е открита лично от Виолета Василчина – научен сътрудник в Института по изкуствознание на БАН, известен изкуствовед, автор на изследвания в областта на декоративно-приложното изкуство и художествените занаяти, член на Дружеството на троянските художници.
В словото си г-жа Василчина заявява: „Дружеството се очертава ситуирано по много интересен начин в една провинциална среда. От гледна точка на представянето на различните видове изкуства това е най-хармонично изграденото дружество, което му дава шанса много пластично да реагира на възникващи ситуации и да намира много разнообразни форми на изява.”

         След първата изложба се завърта калейдоскопът на пъстрия живот в галерия „Серякова къща”…

ПЪРВАТА ГОДИНА…
         Още през първата година от съществуването си галерията организира 9 изложби – 3 самостоятелни (на Васил Главлешки, Христо Радев, Марко Табаков), съвместни изложби на Милко Тодоров и Веселин Шошков, на Иван Хаджийски и Цветан Донковски.
През м. юли е организирана изложба живопис от колекцията на Музея на занаятите. По стените на галерията грейват платната на Иван Шошков, Бочо Донев, Пенчо Балкански, Иван Пеевски, Цвятко Дочев, Александър Жендов, Дечко Узунов, Светлин Русев, Йоан Левиев, Теофан Сокеров.
През м. ноември Музеят на занаятите излага образци приложно изкуство от своята колекция. Показани са творби на съвременните художници-керамици Георги Бакърджиев, Венко Колев, Йова Раевска, Здравко Манолов, Емилия Рачева, Енчо Ганковски.
         По повод на първата година от своето основаване Дружеството на троянските художници открива изложба в галерията на ул. „Шипка” 6 в София. Изложените в четвърта зала 158 творби от 45 автори достойно представят нивото на пластичната култура на троянските творци в областта на живописта, графиката, скулптурата, декоративно-приложното изкуство.

ИЗЛОЖБИТЕ
Всяка пролет в навечерието на Възкресение Христово творците от града подреждат в галерия „Серякова къща” Великденска изложба.
През м. октомври, когато на Петковден е празникът на град Троян, в галерията традиционно се открива есенният салон, който има статут на конкурс. Участието на творците винаги е голямо, като рекордно е през 1997 година. На есенния салон се представят повече от 70 автори със 129 свои творби – живопис, графика, скулптура, керамика, дизайн, художествена фотография и приложни изкуства. Наградите, връчвани на есенния салон, са диференцирани в различните жанрове – живопис, графика, скулптура, пластика, иконопис, керамика, дизайн. В годините са присъждани и награди за перспективен млад автор, за дългогодишна творческа дейност (Стефан Дачев, Иван Пеевски), за запомнящо се участие в художествения живот на дружеството (Григор Първев, 1997).
В навечерието на Рождество Христово Дружеството на троянските художници организира Коледен базар с произведения на майстори на народните художествени занаяти и художници-приложници.
През 1993 г. в галерията излагат своите произведения от дървостругарство, копаничарство, пирография и дърворезба потомствените майстори Лальо, Марин и Милко Лалеви.  
През 1994 г. Коледният базар е с произведения на утвърдени майстори като Пъшо Николов, Марин Василковски, Цонко Тодоров (и тримата с награди от изложбата „Орешак '94”), Цочо Гечев, Трифон Спасов, Красимира Станчева, Галина Станева, Марияна Личева, Иванка Стоева, Янка Ковачева.

Между трите общи изложби на Дружеството на троянските художници, стените на галерията не остават празни през годината.
Десетки са организираните авторски изложби на членовете на дружеството. Някои творци излагат свои произведения повече от един път – Христо Радев, Енчо Ганковски, Стефан Дачев, Стоян Врацов,  Иван Пеевски, Марко Табаков, Милко Диков…
Галерията предоставя стените си и за ретроспективни изложби и изложби от произведения на творци, които вече не са между живите. Така по инициатива на проф. Светлин Русев на 16 ноември 2000 г. е организирана изложба с творби на художника Иван Шошков, посветена на 90 години от рождението му. Организатори са Община Троян, ДТХ и Музеят на занаятите – Троян.
Изложби IN MEMORIAM са организирани още на художниците: Иван Главлешки, Пенчо Балкански, Петър Хаджиев, Бочо Донев, Иван Пеевски, Иван Филчев. Произведенията на творците обикновено се предоставят от семействата им, но не малка част са собственост на Музея на занаятите, на обществени учреждения и организации, на частни колекции.
В галерия „Серякова къща” се организират и съвместни изложби на творци от различни жанрове. Първата такава изложба е през 1992 г. Веселин Шошков и Милко Тодоров излагат произведения от скулптура и живопис – двама млади художници, които творят на различни пластични езици, но са обединени от общи духовни интереси и естетически възгледи.
Комбинацията на жанровете в тези изложби е различна. Излагат се едновременно живопис и керамика, дърворезба и керамика, графика и керамика, а понякога и повече от два жанра. През 2007 г. галерията отваря врати за изложбата „25 години по-късно”, в която се представят 13 автори от випуск 1982 г. на СХУПИ – Троян в жанровете: живопис, графика, скулптура, керамика, металопластика и иконопис.

Творци от страната също излагат свои творби в галерия „Серякова къща”. Повече от един път тук са гостували със свои творби Александър Телалим, Галя Герганова (Ловеч), Венета Петкова (София). В галерията са представяни изтъкнати творци като Николай Рьорих, Светлин Русев,  Румен Гашаров, Красимир Джидров, Иван Яхнаджиев, Греди Асса, Ивайло Мирчев, Енчо Пиронков, Николай Янакиев, Петър Мичев – Педро, Милко Диков, Светозар Бенчев, Калин Балев и мнозина други.
В галерия „Серякова къща” е показана и изложба керамика, текстил и японска калиграфия на Цузуки Мисае, Накамичи Акико, Фуджии Джунко, Накамура Казуе и Тецуя Есаки – японски творци, работещи през 1997 г. в СХУПИ – Троян.
Галерия „Серякова къща” избират за своята изложба проф. Светлин Русев и 19 негови ученици от випуск 1989 г. на Националната художествена академия през 1999 година. Участниците в изложбата  творят в различни кътчета на света – от София до Париж, от Канада до Карибите, от Швейцария до Троян. Инициатор за изложбата е Иван Хаджийски – студент на проф. Светлин Русев.
„7 от 15”. В оригиналното заглавие на изложбата е кодирана идеята на седмина състуденти и приятели, завършили скулптура при проф. Величко Минеков преди 15 години, да организират през 2005 г. съвместна изложба. Поканата да покажат свои творби в Троян е на председателя на ДТХ Веселин Шошков. Със свои скулптури от бронз и камък се представят Кунка Димитрова, Пенка Никова, Христо Венев; Андрей Стоянов – бронз-анималист; Емануил Чальовски – живопис и Кирил Герин – бронз и дърво.
В галерия „Серякова къща” своя изложба представя и групата художници „10+” от Плевен. Плюсът в наименованието на групата показва, че тя е отворена за нови участници. Творбите на тримата художници – Карло Вендо, Петко Петков и Петър Мичев, са обединени от любовта към жената, природата, света и носят загадъчното от интимната им вселена.

В галерия „Серякова къща” със свои експозиции гостуват Музеят на занаятите – Троян, Общинска художествена галерия – Ловеч, Къща-музей „Васил Левски” – Карлово (творби посветени на Апостола).
Тук по повод на 5-годишнината на Народен парк „Централен Балкан” Величка Ганковска – фотограф-художник, подрежда изложба „Във фотообектива Народен парк „Централен Балкан” – авторски художествени фотографии.
Българското астронавтическо дружество – клон Троян, заедно с ДТХ, Междуучилищния център по екология, Общинското информационно-туристическо бюро и ТД „Амбарица” организират през 1999 г. две изложби – „Природата през фотообектива” и „Астрофотографии”. Фототворбите са дело на Надка Данкова и на възпитаниците й от школата по астрономия.

Галерията дава възможност за представяне на участниците в Арт  пленерите, организирани от СХУПИ – Троян и Дружеството на троянските художници. По този повод със свои изложби са гостували Веско Велев (керамика), проф. Красимир Джидров и неговият млад колега живописец Светозар Бенчев (керамика и живопис), Димитър Сотиров (София) – живопис и скулптура, Румен Гашаров – автор със специфична артистично-философска нагласа, който успява да придаде очарование на незабележимите неща от живота, Красимир Русев (В. Търново), с чиято изложба стартират Празниците на изкуствата и традициите „Балкански пътеки” през 2001 г. – инициатива, включваща три паралелни събития – Симпозиум, Пленер по живопис и пластика на ДТХ и Представяне на автентичен фолклор от балканските страни, подпомогнати финансово от Швейцарското правителство по проект, подготвен от Общински форум – Троян.
         През 2003 г. свои платна в галерия „Серякова къща” излагат именити творци – проф. Андрей Даниел, Енчо Пиронков, доц. Ивайло Мирчев, доц. Димитър Чолаков, Николай Янакиев и Иван Янев, участвали в пленер в Априлци. Живописните им платна са резултат от общуването с природата и хората в Априлци. Съпътстваща е изложбата на скулптора Веселин Шошков, който се вписва сред живописните платна с друго измерение в пространството – чрез майсторските си пластики, изработени от метал и шамот.

Преди изграждането на галерия в художественото училище, учениците от СХУПИ – Троян излагат свои творби традиционно в галерия „Серякова къща”. Тръгнали в изкуството от магнетичния Троян, те се завръщат тук отново след години, за да покажат постиженията си.
Изложба „25 години по-късно”. 13 автори от класа на Полиана Нанова от випуск 1982 г. на СХУПИ излагат 50 творби – живопис, графика, скулптура, керамика, металопластика и иконопис.

След изложбата на ул. „Шипка” 6 в София по повод на първата годишнина от основаването си ДТХ гостува в редица градове в страната – Хасково, Ловеч, София, Трявна, Шумен, Севлиево и другаде.
През 1993 г. в художествената галерия в Хасково членове на ДТХ излагат 65 свои произведения – живописни платна, скулптура и керамика.
Традиционната есенна изложба на художниците от Ловешки окръг „Вароша '94” събира 69 творци, които представят 197 живописни платна, скулптура, графика и керамика. Участието на членовете на ДТХ е твърде внушително – 33 автори с повече от 95 творби, които впечатляват със сериозни творчески постижения.
През април 1995 г. в градска художествена галерия – Ловеч е открита първа национална изложба-конкурс „Подкрепа” – пролетен салон „Ловеч '95” с награден фонд 20 хил. лв. От ДТХ участие вземат Цвятко Дочев, Йорданка Петрова, Христо Радев, Иван Хаджийски, Иван Йорданов, Милко Тодоров, Милко Дачев, Мико и Генади Богданови. Йорданка Петрова, преподавателка в СХУПИ, става носител на втора награда –диплом и 6 000 лв.
На 1 август 2000 г. ДТХ открива изложба в Музея в гр. Трявна – 50 произведения – картини, керамика и скулптура. Същата изложба е показана през м. октомври в Шумен.
През 2003 г. в Обща художествена изложба в Севлиево се представят 26 автори с 85 произведения (живопис, скулптура, керамика, иконопис). Сред участниците са Цвятко Дочев, Христо Радев, Ирена Стоянова, Веселин Шошков, Нина Иванова, Мирослав Вълев, Стефан Дачев, Иван Йорданов, Борис Ненков, Илия Ганчев, Станка Власковска. ДТХ гостува още един път в Севлиево – през април 2007 г. в галерия „Старата къща”.

Членове на ДТХ гостуват със свои изложби в различни градове на страната и чужбина.
През 1996 г. Енчо Ганковски излага в софийската галерия „Драка”, на ул. „6 септември” 17. Експозицията включва 19 керамични лампиона в оригинално решение, вази и стенни чинии.
През същата година Иван Мутафов подрежда самостоятелна изложба „Нашата вяра – икона” в Национален музей „Боянската църква”. Изложбата е открита от г-н Емил Басат от Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства. Идейно-философските и художествени постижения на автора представя изкуствоведката Виолета Василчина.
В навечерието на Великден 2001 г. в зала Параклиса на Националната художествена галерия иконописецът Мирослав Вълев подрежда самостоятелна изложба – 21 икони. Проявата е открита от изкуствоведката Доротея Соколова.
В Бургас, в галерия „Бургас” организират свои изложби Ирена Стоянова през 2001 г. и Борислава Кацарова – 2006 година. Ирена Стоянова показва в първа самостоятелна изложба 35 платна масло – пейзажи и натюрморти. Борислава Кацарова представя пред жителите и гостите на града 30 свои икони – Христос и Богородица, Благовещение, Разпятието, Св. Георги, Св. Димитър, Св. Никола, Св. Илия…
През 2004 г. Милко Дачев подрежда 26 живописни платна в Пловдив, в музейна къща „Хиндлиян”. Две години по-рано, през 2002 г., той открива своя самостоятелна изложба в най-престижната галерия Art Desing Gallery в град Серес, Гърция. Творецът излага 40 маслени платна –абстракции, пейзажи, колаж и карикатура.
Творческото семейство Цветан и Нина Донковски устройват индивидуално или съвместно изложби в София („Стълбата”, „Кадинови”, Интерпред), Банско, Дордрехт, Холандия, където са поканени специално да вземат участие в Артистичните празници.

Безспорно най-многобройни извън Троян са изявите на скулптора Веселин Шошков. Своите малки пластики той представя в няколко софийски галерии – „Драка”, „ЛИК”, „Артамонцев”, „Минерва”.
Няколко пъти подрежда творби във Франция, в Швейцария, в Испания. През 1995 г. с малки пластики се представя в галерия „Еспо арт” в Париж. През 2000 г. по личната покана на кмета на град Кандерщег, Швейцария Рене Медер Веселин Шошков подрежда експозиция от 7 малки пластики – изображения на животни. Експозицията е постоянна и след всяка продажба се попълва с нова творба.
През 2004 г. Веселин Шошков е единственият български творец, който участва в Международен симпозиум по скулптура във френския град Нант. Неговата 4-метрова каменна скулптура на женски торс, преминаващ в арфа, е поставена на пристанището във френския курорт Удон, до Нант, на живописния бряг на р. Лоара.
         За своята 20-годишна дейност ДТХ и  галерия „Серякова къща” – единствената галерия в Троян, са организирали стотици изложби. Галерията е място за срещи с интелектуалци, за поетично-музикални вечери и други културни събития.

РЪКОВОДСТВОТО
Богатата дейност на ДТХ и галерия „Серякова къща” е резултат от умело ръководство. Председателите, зам.-председателите, членовете на Управителния съвет и Контролно-ревизионната комисия безвъзмездно, всеотдайно  и отговорно работят в името на изкуството. На Учредителното събрание през 1991 г. е избран първият председател на ДТХ – Христо Йонков. През 1995 г. неговото място заема Енчо Ганковски, а през 2000 г. – Веселин Шошков. Понастоящем председател на ДТХ е отново Енчо Ганковски.
ДТХ има представителство в Съюза на българските художници.

ЧЛЕНОВЕТЕ
ДТХ днес наброява     члена. Повече от 10 са членове и на СБХ.

Един от плеядата творци е художникът Христо РАДЕВ – доайен на Дружеството на троянските художници, член на неговото ръководство и летописец на дейността му. За своята 60-годишнина творецът подрежда 8-ма самостоятелна изложба. Избрал Троян за свое второ родно място, Христо Радев го увековечава – него и Балкана, в чиято шепа се е гушнал градът, по един неподражаем начин. Пейзажите му са интимни откровения, внезапни открития, сърдечни изповеди.

Безспорен авторитет в художествените среди е и настоящият председател на ДТХ Енчо ГАНКОВСКИ – художник, който от глината прави поезия. През 1972 г. завършва ВИИИ „Н. Павлович” – специалност керамика при проф. Георги Коларов. Член е на СБХ. Има повече от десет (13) самостоятелни изложби. Участва в общи художествени изложби в София, Ямбол, Търговище, Троян, Ловеч. Излага свои творби във Вилнюс (1976), Братислава (1989), Ерфурт (Германия, 1978) и Валори (Франция, 1982), Кайро (2002). Участва в международни пленери и симпозиуми, в проекти на градската среда в различни градове. Негови творби са част от колекции на музеи, галерии, институции и частни колекции в България и в чужбина.

Един от членовете на ДТХ е почетен гражданин на град Троян – карикатуристът Милко ДИКОВ. Подредил първата си самостоятелна изложба в Троян в годините на далечната си младост, Милко Диков отново и отново се завръща в Троян, за да представи тук юбилейните си изложби. Последната – през 2010 г., по повод на неговата 80-годишнина и във връзка с присъждането му на званието „Почетен гражданин на град Троян”. Малко са хората като Милко Диков – дори да живее на другия край на света, той винаги носи Троян в сърцето си.

Това са само три звезди от плеядата на троянските художници – талантливи, търсещи, неспокойни души.

ЗАД ЗАВЕСАТА…
Богатата и наситена дейност на художествена галерия „Серякова къща” не би била реалност без всеотдайната работа на галеристите. От създаването на галерията до днес тук са работили Снежинка Стойкова, Екатерина Врацова, а от 1997 – Мариела Шошкова. Интелигентна и амбициозна, основно нейна е заслугата галерия „Серякова къща” да бъде съвременен и модерен център на художествения живот в Троян.

Галерия „Серякова къща” има уникален статут. Сградата е собственост на Община Троян, но издръжката на цялостната дейност на галерията е поета единствено и само от Дружеството на троянските художници – от членски внос и комисиони от продажбата на произведения на изкуството. Тези обстоятелства налагат в трудното и динамично време да се търсят по-комерсиални подходи при функционирането на галерията.
През 2003 г. ДТХ с личните усилия на галеристката Мариела Шошкова печели проект „Създаване на модерен център за изкуство в галерия „Серякова къща” по програма „Обществен форум”, финансиран от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество и Община Троян. Проектът цели да се съхрани единствената галерия в Троян като се модернизира, популяризира и се превърне в културно-информационен търговски център за изкуство. Реализирането на този проект довежда до цялостно обновяване на екстериора и интериора на сградата на галерията. Монтирано е ново модерно насочено осветление, изградени са кътове за посетителите. Галерията е снабдена с офис оборудване и компютърна система – основа за създаване на база данни за художниците (биографични данни, снимки, информация за творчеството им) и възможност за продажби чрез Интернет. За популяризиране на дейността на дружеството и галерията е издадена рекламна брошура и е публикуван информационен сайт в Интернет.
През 2010 г. по проект „Красива България” е извършен ремонт на сградата на галерията на стойност 99 268 лв. Извършено е саниране на сградата, ремонт на покрив, ВиК и ел. инсталации, подмяна на дограма и подове, боядисване. Сградата на ул. „Ангел Кънчев” 6 се превръща в една наистина съвременна модерна галерия, каквато творчески Троян с основание заслужава.

СПОНСОРИТЕ
С богатата си и разнообразна дейност ДТХ и галерия „Серякова къща” успешно се вписват в културния живот на Троян и троянци. Затова не е учудващ броят на спонсорите – „Лесопласт”, Туристически клуб „Ремарк”, фирма 3S COT, г-н Йохан Петков –меценат и колекционер, сем. Пенка и Дако Дакови, Йорданка и Пламен Петрови, Милен Димитров – собственик на Арт клуба към галерията.

1991 – 2011
Двадесет години… Двадесет цветни години…
Галерия „Серякова къща” гостоприемно отваря врати за десетки творци. Върху стените на „цветната” къща грейват стотици платна… В този друг свят – по-цветен, по-красив, по-емоционален, човек намира глътка красота, потапя се в магията на багрите, преживява неповторими мигове сред картините, усеща различната им емоционалност, посланията на автора-творец… И излиза духовно обогатен, емоционално прероден.
Двадесет години Дружеството на троянските художници и галерия „Серякова къща” поддържат художествения пулс на творчески Троян.


Няма коментари:

Публикуване на коментар